Wat zijn odds bij bookmakers?

Hoe kunnen we helpen?

Wat zijn odds bij bookmakers?

You are here:
< Back

Wat zijn odds bij bookmakers?

Als je gaat wedden op sportwedstrijden dan kan je er niet omheen; de odds. Veel online bookmakers proberen nieuwe spelers aan te trekken door ‘de beste odds’ aan te bieden. De Nederlandse benaming voor odds is quoteringen. De odds kan per bookmaker verschillen en kan ook gedurende de wedstrijd nog meerdere malen veranderen. De odds worden bepaald op basis van gemiddelde inzetten van de spelers. Zo zullen deze bij een wedstrijd tussen twee topclubs hoger liggen dan bij een duel tussen één topclub en één kleinere club. Hier lees je meer over de odds bij bookmakers.

Odds is ‘quote’ of ‘vermoedelijke uitkomst’

Odds is een Engelse benaming voor de vermoedelijke uitkomsten bij een wedstrijd. De bekendste quoteringen die je waarschijnlijk kent zijn odds gekoppeld aan het al dan niet winnen, gelijkspelen of verliezen van een team. Er zijn echter nog tal van andere mogelijkheden rondom de odds. Zo kan je inzetten op double chance (team X to win or draw), het aantal doelpunten dat er bij een wedstrijd gaat vallen en zelfs het aantal corners dat zal worden genomen. De mogelijkheden met weddenschappen in combinatie met odds is dus enorm en daarbij hebben afzonderlijke bookmakers zelf ook nog enige invloed.

Hoe worden deze odds dan bepaald? Dat gebeurt zoals gezegd door de vermoedelijke uitkomst. Stel dat Barcelona in de Primera Division (LaLiga) speelt tegen een degradatiekandidaat, dan is de kans groot dat Barcelona er met de 3 punten vandoor gaat. Omdat veel mensen daarop zullen willen gokken, kiezen bookmakers voor een relatief lage odd. Dat doen ze enerzijds omdat er één duidelijke favoriet is, maar anderzijds en nog belangijker; om als bookmaker niet teveel geld te verliezen op een weddenschap.

Verschillen in odds

In Nederland of België zullen we de odds grotendeels herkennen aan de vermenigvuldigingsfactor, dus bijvoorbeeld 2,10. In Engeland kunnen de odds weer volledig anders worden weergegeven, hoogstwaarschijnlijk als voorbeeld 1/3,5. Het is niet altijd even makkelijk om over te schakelen van de ene notering van de odds naar de andere, maar de Engelse odds zijn vrij makkelijk te begrijpen. Het cijfer aan de rechterkant staat voor de kans dat het ene team wint. Het cijfer 3,5 staat zo gelijk aan 350%. In de Nederlandse weergave zouden odds van 1/3,5 worden weergegeven als circa 1,28.

Dit een vergemakkelijkte weergave van hoe een odd wordt bepaald:
• De kans is 50/50  1/0,5, oftewel een quotering van 2,00
• De kans is 33%  1/0,33, oftewel een quotering van 3,00
• De kans is 400%  1/4,0, oftewel een quotering van 0,25

Amerikaanse odds

De Amerikaanse odds verschillen nog weer van de Europese of Britse odds. In Amerika werkt men namelijk met positieve en negatieve getallen. Zo kan je op een basketbal wedstrijd tegenkomen dat Golden State Warriors een odd krijgen van -200 USD en de Chicago Bulls een quotering van +100 USD (US Dollars). Hoewel je denkt dat de Golden State Warriors in het nadeel is, is het omgekeerde waar. Met een quotering van -200 USD moet je tenminste 200 dollar inzetten om 100 euro te winnen, quotering 1,5. Dit wordt als volgt berekend:
• Odds -200
• Notering: 100/200 + 1 = 1,5
Overall zullen odds bij bookmakers altijd zo worden berekend dat de bookmaker een veiligheidsmarge over blijft houden, waardoor ‘de bank’ altijd winst maakt.

Inhoudsopgave
toggle off
Gokreclame uitschakelen.