Gokken op Pro League in België: Een brede top met hoge odds op wedstrijden
De Jupiler Pro League is de officiële naam van de hoogste voetbalcompetitie in België. In het seizoen 2016/2017 ging Anderlecht aan de haal met het kampioenschap, op korte afstand gevolgd door Club Brugge. In de afgelopen drie seizoenen zijn echter ook drie verschillende clubs kampioen geworden, hetgeen laat zien dat de Belgische competitie beschikt over een brede top en veel spanning tot de laatste wedstrijddag. Wie gaan het Anderlecht lastig maken voor het kampioenschap in de Jupiler Pro League en wat kan jij als gokker verwachten bij deze competitie?
De geschiedenis van de Jupiler Pro League
De Belgische competitie hoort, evenals de Nederlandse competitie, inmiddels niet meer bij de grootste Europese competities. De voorloper van de Jupiler Pro League is terug te vinden in het jaar 1895, toen de Coupe de Championnat werd opgericht. In de jaren daarna heeft de competitie nog de volgende namen gedragen:
- 1900-1952: Ere Afdeling of Division d’honneur
- 1952-1998: Eerste Klasse of Division 1
- 1998-2001: Jupiler Liga of Ligue Jupiler
- 2001-2008: Jupiler League
- Jupiler Pro League
De Belgische competitie heeft al veel verschillende namen gekend, mede door het feit dat België is opgedeeld in een Frans en Nederlandstalig gebied. Grote clubs uit de Jupiler Pro League zijn onder meer Anderlecht, Club Brugge, Gent en Genk. Eén van de meest traditionele clubs is overigens Standard Luik. Deze Luikenaren zijn al actief op het hoogste niveau sinds het jaar 1921. Samen met Royal Antwerp behoort Standard Luik ook tot de oudste professionele voetbalclubs van België. Anderlecht is het vaakst kampioen geworden.
Hoewel de Belgische clubteams nooit zoveel succes hebben ervaren in Europees opzicht, is de competitie nog altijd wel populair bij het publiek. Ook voor gokkers is de Jupiler Pro League een interessante competitie, want veel teams zijn redelijk aan elkaar gewaagd. Om deze reden zijn de quoteringen (of odds) die bij wedstrijden worden gegeven aan de verschillende teams vaak iets hoger dan normaal.
De opzet van de competitie en speelstijl
Er is geen typische speelstijl te ontdekken bij Belgische clubs, behalve dat ze graag verzorgd voetbal spelen met veelal buitenspelers. Daarnaast kenmerkt de Belgische competitie zich vooral door veel jeugdige spelers, afgewisseld met meer ervaren spelers. Dit komt omdat Belgische clubs doorgaans nog niet de slagkracht hebben om grote transfers te realiseren. De jeugd van België is in de afgelopen jaren wel steeds beter geworden en dat heeft geleid tot enkele fraaie uitgaande transfers, waaronder die van deze zomer; Youri Tielemans werd verkocht aan de Franse kampioen AS Monaco.
Er is nog iets aparts aan de hand met de Jupiler Pro League, want deze competitie wordt op de helft van het aantal wedstrijden gesplitst. Van de 16 deelnemers gaan er zes deelnemen aan de ‘Championship Group’, nog eens zes nemen deel aan de Europa League Group en tot slot is er nog een degradatiepoule. Bij deze opzet worden ook de punten van alle teams binnen de competitie opnieuw verdeeld, waardoor de spanning in de diverse poules soms weer helemaal terug is. Daarna volgen enkel nog beslissende wedstrijden en deze zijn voor gokkers vaak interessant om op in te zetten. Gok op de winnaar per wedstrijd, doelpuntenmakers, kaartenpakkers of nu alvast op de kampioen van de Jupiler Pro League!