De nieuwe Nederlandse speelfilm Catacombe draait om match-fixing en gokschulden. Het is een spannende film die speelt tegen de achtergrond van voetbalgokken en – met name – de schaduwkanten ervan. Dat zou een leuke aanleiding kunnen zijn om hem eens te gaan bekijken in de bioscoop of later op televisie. Vandaar dat dit korte artikel eens iets anders behandelt dan een wedstrategie of de bijzonderheden van een buitenlandse competitie. Het is net nodig dat we ons laten weerhouden van het inzetten op voetbalwedstrijden doordat er incidenteel beïnvloeding plaatsvindt. Deze film moet je gewoon gaan zien voor je plezier.
Spannend verhaal over gokken op voetbal
Catacombe is een dramafilm over matchfixing en gokschulden in het voetbal. Het verhaal gaat over profvoetballer Jermaine Slagter (gespeeld wordt door Willem de Bruin, de voormalig Opposites-rapper). In duistere beelden zien we dat Jermaine vecht om uit de handen te blijven van de Chinese match-fixers in het betaalde voetbal. Een mooie bijrol is weggelegd voor oud-voetballer Björn van de Doelen. Hij speelt een archetypische voetbaltrainer en gebruikt hiervoor de ervaring die hij heeft opgedaan als voetballen van onder meer PSV en NEC. Dat maakt zijn spel levensecht en grappig. De film in zijn totaal toont een mooi inkijkje in hoe het er in kleedkamers, op trainingen en in spelershomes aan toegaat. Al dienen we wel te realiseren dat het hier om een gedramatiseerde kijk op de zaken gaat.
Op ware feiten gebaseerde dramafilm
Het verhaal is gebaseerd op een ware feiten. De regisseur liet zich inspireren door een krantenartikel over een Kroatische voetballer wiens carrière eindigde in de gevangenis. Hij was betrapt op matchfixing – hij was betrokken bij het beïnvloeden van een wedstrijd in opdracht van een goksyndicaat. Het is een pakkend onderwerp voor een speelfilm. Vooral omdat het zich afspeelt in een schaduwwereld die normaliter voor de toeschouwer verborgen blijft. Alle schijnwerpers zijn gericht zijn op het topvoetbal, maar de waarheid is dat slechts een fractie van de betaalde voetballers ooit op dat niveau belandt. Smoezelige kleedkamers en afgetrapte trainingsvelden is de eindbestemming van hun carrière. Zij zullen nooit figureren op de Instagram-accounts van Messi of Ronaldo. Voor heb worden geen miljoenen geboden door een voetbalgekke sjeik uit Qatar.
Wat heeft een voetbalwedder eraan?
De wereldwijde markt voor sportweddenschappen wordt geschat op 500 miljard euro aan omzet – geen wonder dat gokfraude sinds lang een bloeiende bedrijfstak van de georganiseerde misdaad is geworden. Moet je je daar als rechtgeaarde voetbalgokker zorgen over maken? Je hoeft er in ieder geval niet voor naar de bioscoop. Toch is het bezoeken van Catacombe voor veel liefhebbers van het wedden op voetbal een boeiend avondje uit. Er zijn niet veel films die zich tegen het specifieke decor van voetbalwedden afspelen. Het verhaal laat zoen dat match-fixing bestaat en hoe spelers in de verleiding kunnen worden gebracht of gedwongen kunnen worden eraan mee te doen. Geen nieuwe kennis, wel interessant om te zen als je zelf graag een gokje waagt.